14.01.2005 15:35
Танита

THMK presents: META MORE FOZZEY

Практика сольно╖ д╕яльност╕, оф╕ц╕йно започаткована неД╕льою в межах ╕ поза межами «Танка на майдан╕ Кон╜о», ц╕лком благополучно продовжилась старим-добрим Фоззб╕ндернеберибаба╓м, а прост╕ше кажучи, Фозз╕. Ну, не таким уже й старим, але й не таким добрим. Жарт.

Коли дивишся на обкладинку альбому, розум╕╓ш, що урбан╕зоване пацанятко так ╕ залиша╓ться жити в душ╕ поета-ч╕ткотворця (щоб не казати р╕фмопльота), як не голосно це прозвучить. Властиво, т╕ сам╕ «читки», наплетен╕ Фозом, - це стих╕я, у як╕й в╕н почува╓ться, наче риба у вод╕. Назива╓ться: розвернись, душа Фозза або ж Фозз╕ «на мороз╕». Давно сл╕д було чекати в╕д нього под╕бного викиду творчо╖ енер╜╕╖, але, що дивно, ╕деологом проекту став Фагот, в╕д якого сольника поки що н╓ в╕дать.

Протягом ус╕╓╖ плат╕вки Фозз╕ не так уже ╕ «метаморф╕зу╓». Альбом ╓ довол╕ ц╕л╕сним ╕ те, що назива╓ сам автор - «типа ╕з собою у гармон╕╖» («Телефон STYLE»).  Перша п╕сня зада╓ бадьорий тонус на подальше прослуховування. А вже з друго╖ виникають законом╕рн╕ асоц╕ац╕╖ ╕з залученням друз╕в-музикант╕в, як це усп╕шно сталося ╕з «Системою нерв╕в» Тартака: у другому куплет╕ вирина╓ Сашко Положинський. ╤ це не виклика╓ спротиву (залучення, а не Сашко - до музиканта нема╓ жодних претенз╕й). Шарм, а подеколи кривляння Чайковсько╖, парод╕я на ре╜╜╕-вокал майбутнього св╕тила укра╖нського письменства Тол╕ка Ульянова (в м╕ру просто Ул╕са), масний вокал Каш╕ Сальцово╖ - все це, наче вдало п╕д╕бран╕ приправи до в╕дпов╕дально приготовано╖ страви. Треба визнати, що й ╤рена Карпа ╕з роллю бабул╕ Фозз╕-боя впоралась на «ура». Ех, любить в╕н ╖╖ - бабцю, в сенс╕. ╥й присвячена композиц╕я «Letter 2 Бабуля», котра звучить ╕з якимись потойб╕чними в╕дголосками.

В якост╕ «псувця плат╕вок» Фоз запросив не р╕дного DJ'я Tonique'а (хоча в╕н зад╕яний у одн╕й композиц╕╖), а DJ'я Valique'а, скретч╕ якого можна розп╕знати поза межами не лише Тартака, а ╕ Boombox'а. З ним записан╕ 2 композиц╕╖ («ТОб╕» ╕ «Д╕ти Гол╕вуду»), котр╕ н╕чим особливо яскраво не виражен╕.

«Оля-ляля» в ори╜╕нал╕ (ця п╕сня вперше була записана ще дек╕лька рок╕в тому за участю л╕дера «Тартака») звучить беззаперечно куди краще: французький прононс у Положинського получа╓цця ч╕тк╕ше. «П╕сню Пациф╕ста» можна зачислити до колекц╕╖ арм╕йських п╕сень в жанр╕ А╜ут╕на. Актуальним до сьогодн╕шн╕х под╕й можна вважати ╕ м╕кс «Багдад» feat. Владимир Вольфович Жириновский. Ноу комментс! (Але ж на обкладинц╕ було попередження про те, що типу ATTENTION! МАТЮКИ! - прим. авт.).

╢ на диску ╕ фактично прихований трек:
«Г╕лля, г╕лля
Welcome to п╕дп╕лля
М╕ж нами немовлятами,
Я сплю, коли нед╕ля... »
Натяк на творч╕сть Едуарда Приступи? Усе можливо.

П╕сля прослуховування альбому у вас може виникнути законом╕рне питаннячко: «А чи це те, чого варто було оч╕кувати в╕д сол╕ста х╕п-хоп команди?». А я вам в╕дпов╕м: не зовс╕м те, але й не зовс╕м не те. Звичайно, це не х╕п-хоп у чистому вигляд╕, хоча х╕п-хопу як такого  чистого ╕ не бува╓ - це справжня м╕шанина стил╕в, котра виявля╓ самовираження музиканта. Саме тому даний проект ╓ виключно студ╕йним ╕ кл╕п-п╕дтримки на укра╖нському т╕в╕ не отрима╓. Розкрити св╕й талант Олександру Сидоренку допомогли безл╕ч укра╖нських талановитих альтернативних музикант╕в ╕ кожен з них прин╕с у музику власну родзинку, залишаючись при цьому виключно у сво╓му ори╜╕нальному стил╕: в╕д ре╜╜ей до попси - вибач, Фозз╕, ти ╖╖ так не любиш! - ╕ до того ж самого х╕п-хопу. Це справд╕ «Б╤ЛЬШЕ, н╕ж Фозз╕» - якщо йти в╕д досл╕вного перекладу назви альбому. Загалом сол╕ст проекту (якщо дозволите так висловитись) ц╕лком виправдову╓ назву свого дебютного сольного CD. А вже пооб╕цяв наступний...

Оц╕нка: 7/10

1. Полет╕в
2. Тупий та ще туп╕ший