01.02.2005 18:39
╤рина Кратюк

THMK & Сх╕д-Side "Jazzy live" (р) 2004 Moon records

Б╕льш╕сть музикант╕в пост╕йно париться на репетиц╕ях, у студ╕╖, намагаючись винайти як╕сь нов╕ ноти, знайти н╕кому нев╕дом╕ аранжування - коротше, творять нов╕ п╕сн╕. А хтось напише один мегах╕т ╕ все життя на ньому ви╖жджа╓, створюючи р╕зноман╕тн╕ вар╕ац╕╖ на стару тему. Згадуючи гурт ТНМК, важко сказати до яко╖ категор╕╖ музикант╕в ╖х можна в╕днести - ╕ нов╕ п╕сн╕ пишуть, ╕ про стар╕ не забувають. Скажете, спроба всид╕ти на 2-х ст╕льцях одразу?! Можливо, але не все так просто.

Плат╕вка "Jazzy", записана разом з╕ Сх╕д-Сайдом, не ╓ банальним альбомом ремейк╕в. Цей альбом ма╓ нетрив╕альну ╕стор╕ю появи. Записаний в╕н був 18 вересня 2003 року в клуб╕ "44". Проте метою концерту був не запис альбому: просто Д╕ля (тод╕ ще МС ТНМК) ╕ Мурчик (ударник з╕ "Сх╕д-Сайду") святкували день народження, один на 2-х. От ╕ вир╕шили ╕менинники разом з колегами влаштувати свято не т╕льки соб╕, а й друзям та шанувальникам - п╕дготували програму ╕ з╕грали. Сво╓р╕дний зв╕т того дня народження ми ╕ можемо прослухати на плат╕вц╕.

Хоча якщо чесно, все розпочалось ще ран╕ше: 6 рок╕в тому "Танок на майдан╕ Конго" записував п╕сню ╕з джазовими музикантами. Тому власне ╕ альбом ма╓ таку назву, адже п╕сня та називалася "Jazzy". Але не т╕льки через те. Це не джаз у класичному його розум╕нн╕, ╕ не "украхоповий" ТНМК. Така зменшувально-пестлива назва якнайкраще характеризу╓ альбом. Музиканти як д╕ти, бо побачили гармон╕ю там, де б╕льш╕сть не пом╕тила б. ТНМК з╕ "Сх╕д-Сайдом" погрались з аранжуванням, створивши так╕ вар╕анти вс╕м в╕домих п╕сень, що залиша╓ться т╕льки дивуватись, зв╕дки така фантаз╕я.

Треки на альбом╕ розташован╕ в такому самому порядку, як ╕ були з╕гран╕. От т╕льки за старою звичкою ТНМК не змогли об╕йтись без "сторонн╕х" вкраплень - на початку вас, як ╕ треба за нормами етикету, запросять на цю "приватну" веч╕рку, а наприк╕нц╕ подякують, що прийшли та й подарунок зроблять в якост╕ бонус╕в. Загалом вс╕ п╕сн╕ плат╕вки можна под╕лити на сво╓р╕дн╕ джазов╕ рем╕кси, де збер╕га╓ться автентична музична тема ("А море де", Т╤каю", "Восени", "По барабану", "Jazzy") ╕ на абсолютно нов╕ вар╕анти, в яких п╕сня ╕дентиф╕ку╓ться лише за текстом ("Ретро", "ПоRAPалося серце", "Зроби мен╕ х╕п-хоп. 20 рок╕в по тому", "Зачекай"). Так чи ╕накше, под╕л умовний, адже нав╕ть досв╕дченому слухачу та шанувальнику ТНМК "з╕ стажем" важко буде на початку п╕сн╕ здогадатись, що власне то ╓. Зокрема п╕сня "ПоRAPалося серце", яка завжди здавалось гумористичною, сповненою ╕рон╕╖, в новому вар╕ант╕ набула л╕ричних, ╕ нав╕ть траг╕чних ноток. ╤ це при тому, що характер читки майже не зм╕нився -  от що значить зм╕на аранжування. "Восени" зазвучала зовс╕м класично, наближуючись до першоджерела музично╖ теми - Чайковського "Хвороба ляльки". "Зачекай" стала реггей-п╕снею, а "Ретро" та "По барабану" втратили "альбомну" жорстк╕сть, натом╕сть з'явилась м'як╕сть - "джазз╕", все ж таки.

Якщо ще хтось не здогадався, то варто зазначити, що плат╕вка ця "лайвова", тобто все, що ви почу╓те, з╕грано "наживу" ╕ записано без дубл╕в. Ось тут  ╕ виника╓ питання про як╕сть запису. А як╕сть в╕дм╕нна. Цей альбом доводить, що в╕тчизнян╕ музиканти вм╕ють грати профес╕йно ╕ без "традиц╕йних", здавалося б, для концерт╕в лаж. Нав╕ть навпаки, з╕грано та записано все наст╕льки як╕сно, що пост╕йно забува╓ш, що то таки вживу грають. Проте оплески аудитор╕╖, коментар╕ музикант╕в та забут╕ ╕нод╕ слова (бува╓ ╕ таке, але ╖м можна пробачити - святкували як не як :) повертають до реальност╕.

А реальн╕сть така, що ТНМК з╕ "Сх╕д-Сайдом" не т╕льки майстерно з╕грали п╕дготовану програму, а й довели, що можуть профес╕йно ╕мпров╕зувати. Як доказ - 2 бонус-треки з джем-сейшену, записаного сп╕льно з Turbo B. Останн╕й, здавалося б, саме з т╕╓╖ категор╕╖, що ви╖жджають т╕льки за рахунок ус╕м в╕домого х╕та. Але ж н╕ - те, як в╕н ╕мпров╕зував, доводить - профес╕онал. Та й наш╕ не в╕дставали, а значить за державу "н╓ аб╕дна".

Бонуси - безперечно подарунки, бо дозволили почути те, що завжди залиша╓ться за лаштунками - джем-сейшени музикант╕в. Та й загалом альбом ╓ подарунком. А дарованому коню, як в╕домо, у зуби не дивляться. Недол╕ки ж ╓ завжди, т╕льки в цьому випадку ╖х перекрива╓ позитив, що в╕дчува╓ться в кожн╕й нот╕ альбому. ╤ так ма╓ бути, бо це джаз. В╕рн╕ше, джазз╕.

Оц╕нка: 8/10.

1. Заходьте
2. А море де?