26.12.2006 22:13

ТАРТАК "Сльози та сопл╕" (p) 2006 Астра Music

Гурт "Тартак", який нещодавно в╕дзначив сво╓ десятил╕ття, за роки творчост╕ не надто багато уваги прид╕ляв любовн╕й л╕риц╕. Тим дивн╕шою вигляда╓ поява альбому "Сльози та сопл╕" в дн╕ святкування юв╕лею гурту. Б╕льш╕сть прихильник╕в творчост╕ "Тартака" визнають, що частина трек╕в нового альбому кардинально в╕др╕зняються в╕д загального "тартак╕вського" настрою. Лунають подекуди й скарги на м╕н╕мум драйву й ╕рон╕╖, як╕ завжди були для творчост╕ "Тартака" надважливими. Але х╕ба сама назва альбому не ╓ яскравим прикладом само╕рон╕╖?

╤, як не дивно, ця само╕рон╕я доречна, тому що влучн╕шо╖ назви для ц╕╓╖ плат╕вки, як виявля╓ться, год╕ й вигадати. П╕сн╕ справд╕ легко п╕ддаються умовному под╕лу на "сльози" та "сопл╕". Перш╕ л╕ричн╕, на диво мелод╕йн╕ та зворушлив╕. А "сопл╕" - це стьоб над людьми, як╕ не вм╕ють кохати ╕ будувати стосунки. Появу л╕ричних п╕сень можна було б пояснити певними особистими переживаннями автора вс╕х текст╕в - Сашка Положинського. Наприклад, певн╕ натяки на це можна почути в останньому треку альбому: "Я забуватиму тебе пов╕льно... Стану в╕д тебе я в╕льним - б╕льше не божев╕льним...". Процес забування перелився у ц╕лий альбом. Що ж, дуже нав╕ть непогана субл╕мац╕я.

Розчарування стосунками ╕рон╕чно ╕ влучно опису╓ться словами з п╕сн╕ "Прощай кохання": "То був потяг на Ельдорадо, який чомусь прибув до дупи". Головною геро╖нею б╕льшост╕ п╕сень альбому ╓ д╕вчина-стерва, яка просто не ц╕ну╓ ╕ не коха╓ л╕ричного героя. Ще один образ, який напевно виявиться близьким юному покол╕нню фан╕в "Тартака" -  л╕рична геро╖ня з п╕сн╕ "Помира╓ твоя любов". Кожна з д╕вчат, як╕ ц╕лими днями сидять в ╤нтернет╕, запевня╓, що ця п╕сня написана саме про не╖. Замкнута в соб╕, розчарована у людських стосунках людина, яка знаходить однодумц╕в т╕льки в ╤нтернет╕ - такий соб╕ типаж сучасно╖ д╕вчини. Положинський побачив ╖╖ чутливою, ╕нтелектуальною, але дуже самотньою без справжньо╖ душевно╖ близькост╕ хоча б з кимось, хто назива╓ себе другом. П╕длестився, звичайно, але ж б╕льш╕сть д╕вчат, як не дивно, визнають себе саме такими.

Тексти, як завжди, написан╕ раф╕нованою укра╖нською мовою ╕ багат╕ на ориг╕нальн╕ пор╕вняння та еп╕тети. А от музика вида╓ться досить однотипною ╕ теж под╕ля╓ться на "сльози" - м╕норна, мелод╕йна тема для л╕рики, ╕ "сопл╕" - б╕льш "тартак╕вська", драйвова, хардкорова тема. Родзинкою альбому ╓ те, що вперше за 10 рок╕в ╕снування гурту його вокал╕ст засп╕вав - по-справжньому, хоч може ╕ не ╕деально, як в╕н ╕ сам визна╓. В тих м╕сцях, де йому не вистача╓ вокальних даних, Сашка ряту╓ його талант неперевершено читати тексти. Альбом не рекоменду╓ться слухати депресивним особистостям, а ус╕х ╕нших "Сльози та сопл╕" здивують новим звучанням та порадують мелод╕йн╕стю ╕ дек╕лькома традиц╕йно-житт╓рад╕сними, ритм╕чними композиц╕ями.

Оц╕нка: 7/10

1. Помира╓ твоя любов
2. Без тебе